Хранителните заболявания се наричат обикновено хранителна интоксикация или отравяне. Причиняват се от замърсяване на храните и се появяват на всеки един етап от веригата на производство, доставка и потребление на храните. Могат да бъдат предизвикани от различни форми на замърсяване на околната среда, по-специално от замърсяването на водата, почвите или въздуха, както и при необезопасено складиране и преработване на храните. 1
Не става въпрос за необичайно хранително разстройство. Според Световната здравна организация всяка година около един на десет души в света се разболява след консумация на замърсени храни, което причинява повече от 420 000 смъртни случая1.
Какви са симптомите на интоксикацията2?
Инцидент, свързан с хранителна интоксикация, не остава незабелязан. Симптомите на интоксикацията и продължителността им могат да се различават в зависимост от източниците на инфекцията. Може да измине от един час до 28 дни, преди да се появят признаците на интоксикация.
Симптомите са:
- диария;
- гадене;
- главоболие;
- повръщане;
- лека температура;
- коремни болки.
При тежките случаи са възможни и други симптоми, които по принцип могат да бъдат и животозастрашаващи:
- повръщане или диария с примеси на кръв;
- висока температура;
- силна дехидратация
- неврологични симптоми, по-специално главоболие и мускулна слабост.
В такива случаи се обърнете към професионалисти в областта на здравеопазването, за да получите съвети или лечение при интоксикация.
Какви са причините за хранителното натравяне2?
Храните могат да бъдат замърсени на всеки етап от производството: преработване, транспортиране и складиране. Замърсяването е сериозно при суровите храни, като салатите, или при консервираните храни. Някои други храни водят понякога до хранителна интоксикация, по-специално млечните продукти, рибата, колбасите и мляното месо.
Съществуват три основни причини за хранително натравяне:
Бактерии
Бактериите са основната причина за хранителна интоксикация. Основните причинители са Salmonella, Listeria, Escherichia coli
Вируси
Норовирусът или вирусът Norwalk е известен с това, че прави храната ви токсична. Други вируси, като астровирусите или саповирусите, също причиняват хранителна интоксикация и гастроентерит.
Паразити
Причинените от паразити хранителни интоксикации са по-редки. Най-често срещаният паразит е токсоплазмозата. Рискът от натравяне с него може да бъде сериозна заплаха за бременните жени и за хората със слаба имунна система.
Как се замърсява храната?
Тези причинители на инфекция присъстват навсякъде в обкръжението ни, както и върху храните ни. Добрата термична обработка убива всички патогенни агенти, но те могат да попаднат в тялото ни при консумация на недостатъчно термично обработени или сурови храни, както и ако се приготвят с мръсни ръце.
Някои храни, по-специално млечните продукти, яйцата и месото, са често замърсени. Пиенето на замърсена вода може също да причини това заболяване. Морските дарове като стриди, раци, миди, сурова риба и скариди могат също да причинят натравяне. Когато, търсейки храната си, мекотелите филтрират морската вода през телата си, причинители на инфекция могат да проникнат в тях и да ги инфектират, като принципно ги превръщат в токсични.
Кои са рисковите фактори3?
Тежестта на заболяването зависи от различни фактори, като вашето здравословно състояние, възраст и степен на излагане. Лицата, при които съществува висок риск от интоксикация, са по-специално:
- Кърмачетата и малките деца: имунитетът им е още слаб и в процес на изграждане.
- Бременните жени: по време на бременност рискът от интоксикация на жените e по-голям поради промяната на метаболизма. В редки случаи и бебето може да се разболее.
- Пациентите, които страдат от хронични заболявания: СПИН, хепатит и диабет, или които са на лечение от ракови заболявания с химиотерапия, са на практика с крехък имунитет, който следва да се щади.
- Възрастните хора: имунната им система е слаба.
Как да се предотвратят хранителните интоксикации?
Приемането на замърсени храни може да представлява риск за бременните жени и за възрастните хора. Ключът към предотвратяването им е в спазването на някои малки прости правила: избягване на рисковите храни и правилно боравене с храните.
Всъщност рискът от натравяне е висок, ако храните не са добре сварени или са неправилно обработени.
За да се избегне хранителната интоксикация, трябва да се контролира температурата през целия процес: от приготвянето, през разфасоването и съхранението до самото консумиране на хранителния продукт. Основната цел на контролиране на температурата е да се удължи срокът на годност на храните. Ниската температура на съхранение потиска растежа на патогените и не позволява тяхното развитие. Затова е препоръчително и вкъщи храните да се съхраняват на студено.
Диарията на пътешественика засяга от 30% до 70 % от туристите, които са консумирали токсични храни или вода, замърсена с инфекциозни патогенни агенти. Пътувайки, вие посещавате места, на които санитарните практики не са достатъчно добри. Рисковете от развиване на интоксикация са по-големи. Спазвайте строго хигиенните практики и си мийте ръцете, преди да боравите с храни.
Можете да прочетете нашата статия „Диария на пътешественика“ за повече информация.
Библиография
Foodborne diseases. World Health Organization.
https://www.who.int/health-topics/foodborne-diseases#tab=tab_1
2 Symptoms & Causes of Food Poisoning. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDKD)
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/food-poisoning/symptoms-causes
3 Definition & Facts of Food Poisoning. NIDDKD.
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/food-poisoning/definition-facts
4 Treatment for Food Poisoning. NIDDKD
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/food-poisoning/treatment